Hoofd BHV; wat houdt het in en is het verplicht?

Hoofd BHV verplicht

Volgens de Arbowet is bedrijfshulpverlening (BHV) verplicht en dit is niet zonder reden. BHV is namelijk belangrijk voor de veiligheid van uw medewerkers en de continuïteit van uw bedrijf in noodsituaties. De hoeveelheid BHV’ers die u moet aanstellen, is echter afhankelijk van de Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) die binnen uw organisatie is uitgevoerd. De functie van hoofd BHV, ook wel coördinator BHV genoemd, is hierbij een belangrijke schakel. Maar wat houdt deze rol precies in, is een hoofd BHV cursus ook verplicht en wat zijn de voordelen? In dit artikel leggen we het uit, inclusief het verschil met een ploegleider BHV.

Wat doet een Hoofd BHV'er?

Als hoofd BHV bent u degene die ervoor zorgt dat uw organisatie goed voorbereid is op elke noodsituatie. U hebt de verantwoordelijkheid voor de algehele BHV-structuur binnen uw bedrijf. Dit begint bij het vertalen van de risico’s die u hebt geïdentificeerd in de RI&E naar concrete maatregelen voor de BHV. Denk hierbij aan het trainen van medewerkers, het up-to-date houden van BHV-plannen en het zorgen dat alle benodigde materialen aanwezig en goed onderhouden zijn.

Daarnaast bent u het aanspreekpunt voor medewerkers als het gaat om veiligheid en BHV-gerelateerde zaken. Het hoofd BHV is dus niet alleen bezig met het uitvoeren van acties bij een calamiteit, maar ook met het strategisch organiseren van BHV.

Ik wil hoofd/ coördinator BHV'er worden
Coördinator BHV herhaling MIB opleidingen

Hoofd BHV vs. ploegleider BHV: wat is het verschil?

Er is vaak verwarring over het verschil tussen het hoofd BHV en de ploegleider BHV. Beide functies zijn belangrijk, maar ze hebben wel verschillende verantwoordelijkheden.

  • Hoofd BHV: U hebt de leiding over het gehele BHV-beleid en zorgt voor de coördinatie en voorbereiding van BHV binnen het bedrijf. Dit betekent dat u regelmatig contact hebt met zowel medewerkers als externe partijen (zoals hulpdiensten) en dat u ervoor zorgt dat alle BHV-taken goed zijn verdeeld en uitgevoerd. U hebt inzicht in de risico’s binnen het bedrijf en weet hoe u moet handelen in geval van een noodsituatie.

  • Ploegleider: De ploegleider BHV’er is degene die leidinggeeft aan het BHV-team tijdens een calamiteit. Hij of zij zorgt ervoor dat het team de juiste stappen neemt en dat er geen verwarring ontstaat. Terwijl het hoofd BHV de algehele coördinatie en voorbereiding regelt, zorgt de ploegleider voor de uitvoering van de noodprocedures als het moment daar is.

Coördinator BHV MIB opleidingen

Hoofd BHV verplicht of niet?

Hoewel de wet zegt dat bedrijven met meer de BHV moeten regelen, betekent dit niet dat Hoofd BHV verplicht is. Toch is het in veel gevallen verstandig om een hoofd BHV aan te stellen, vooral in grotere of risicovollere bedrijven.

Niet verplicht, wel waardevol

Het aanstellen van een hoofd BHV is dan wel niet verplicht, maar wel zeer waardevol. Het zorgt ervoor dat alle veiligheidsmaatregelen goed worden nageleefd. Bovendien dat de BHV-structuur goed is ingericht en dat er altijd iemand is die de verantwoordelijkheid neemt. De hoofd BHV’er zorgt voor duidelijkheid en coördinatie binnen de organisatie, wat de voorbereiding en de uitvoering van BHV in geval van een calamiteit flink verbetert.

Ik wil hoofd/ coördinator BHV'er worden